Print

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Δ. Χίου για την ύδρευση – αποχέτευση στη Χίο

Η εμπορευματοποίηση του νερού, όπως και άλλων κοινωνικών αγαθών (ενέργεια, δασικές εκτάσεις) αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΕΕ, των κυβερνήσεων και κομμάτων του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Για μας, το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, φυσικός πόρος και όχι είδος προς εκμετάλλευση και κερδοσκοπία, όπως γίνεται σήμερα με τα υπέρογκα τέλη για ένα μάλιστα κακής ποιότητας νερό. Προκαλούμε και πάλι να δοθούν στη δημοσιότητα οι έλεγχοι της ΔΕΥΑΧ για την περιεκτικότητα του νερού σε βαρέα μέταλλα. Γιατί το αποφεύγουν επιμελώς όλες οι Δ. αρχές;

Στο νησί μας, με τόσες βροχοπτώσεις, προχωρούν σε αφαλατώσεις για να «ταΐζονται» τα κέρδη με ρημαγμένα και δαπανηρά έργα που πληρώνει ο λαός.

Προτείνουμε τη συγκρότηση Ενιαίου Κρατικού Φορέα Υδάτων για μια ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία. Στόχος είναι αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες προτάσεις και στο Δήμο Χίου. Στη βάση αυτή προτείνουμε:

 Μείωση των τιμών του νερού σε όλους τους δημότες με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, άνεργες οικογένειες.

 Ποιοτική αναβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα και των πηγών ώστε να αναστραφεί η υφαλμύρωση αφενός και αφετέρου να έχουμε σταδιακά πόσιμο νερό στις βρύσες μας.

 Άμεση κατασκευή μικρών λιμνοδεξαμενών και αποπεράτωση υπαρχόντων φραγμάτων (Κόρης Γεφύρι). Διασύνδεση των υποδομών (ταμιευτήρων και δικτύων). Αποπεράτωση φράγματος Σαραπιού στην προοπτική άρδευσης και ύδρευσης των γύρω περιοχών και Χίου.

 Αναβαθμίδες φυσικές ή τεχνητές σε ρέματα και σε χείμαρρους με σκοπό τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα (π.χ. Κλειδού – Τρυπατές – Νέα Μονή – Κορακάρης, Ολύμποι κλπ).

 Αξιοποίηση πηγών πόσιμου νερού (Αμανή, κεντρική Χίος, Ναγός – Καρδάμυλα, Ν. Χίος) με κατασκευή υδροδεξαμενών για αποθήκευση και κρατική επιδότηση της οικιακής αποθήκευσης και χρήση κινήτρων (φουντάνες-μειωμένες τιμές).

 Κάθετη μείωση των τιμών στους οικισμούς που υδρεύονται από δικές τους πηγές.

 Να προχωρήσει η τριτοβάθμια επεξεργασία του νερού του βιολογικού ώστε να διατεθεί για άρδευση.

 Αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων, βελτίωση του δικτύου για μείωση των απωλειών νερού που φτάνουν στο 40%, συντήρηση των αντλιοστασίων και των υδατοδεξαμενών, πλήρης αποτύπωσή του και κατάργηση του παλαιού δικτύου με τις μεγαλύτερες απώλειες.

 Τακτικοί έλεγχοι ποιότητας του νερού ιδιαίτερα στις πηγές πόσιμου νερού και ενημέρωση των πολιτών.

 Έργα διευθέτησης των ομβρίων υδάτων ώστε να αποφεύγονται οι πλημμύρες στις γειτονιές ή περιοχές του δήμου. Αντιπλημμυρικά σε ρέματα, ή χείμαρρους όπως της Αγίας Ειρήνης στα Ταμπάκικα με συγκεκριμένα έργα κατά μήκος του «Κάνδυλου»,μέχρι την εκβολή, στον «Αρμένη», «Κουφό», «Παρθένη» κλπ.

 Εντοπισμός ανενεργών - άδηλων χειμάρρων και εκτροπή τους από κατοικημένες περιοχές σε οριοθετημένους ενεργούς χείμαρρους. (π.χ. Κρουκελάς Βροντάδου).

 Αποχετευτικό δίκτυο σε όλους τους οικισμούς και κεφαλοχώρια πχ Βολισσός και σύνδεση του Καταράκτη με το κεντρικό δίκτυο.

 Μόνωση καπακιών αποχετευτικού δικτύου.

 Μόνιμες προσλήψεις στη ΔΕΥΑ Χίου όπου χρειάζεται, μέσα από διαφανείς διαδικασίες , χωρίς «συνεργασίες» με ΚΟΙΝΣΕΠ ή ΜΚΟ που λειτουργούν ως συγκαλυμμένα γραφεία ενοικίασης –εμπορίας εργαζομένων.

 Έλεγχος γεωτρήσεων προκειμένου να μην υπάρχει υπεράντληση. Προοπτική επικουρι-κής χρήσης των αφαλατώσεων σε σχέση με τους φυσικούς τρόπους εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, αφού πρόκειται για κοστοβόρα λύση που θα πληρώνουν οι δημότες.

 Αξιοποίηση των υπαρχόντων μελετών για τον Μαλαγκιώτη ποταμό και την ορθολογική

διαχείριση των υδάτων της περιοχής και εξάλειψη του φαινομένου των παράνομων

συνδέσεων.

 Προστασία στην πράξη όλων των υδροβιότοπων του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου